lauantai 15. elokuuta 2015

laidallinen tyhmiä kysymyksiä

Talotoimittajamme HEVI kivitalojen yhteyshenkilö Lauri on ollut perheineen lomalla tämän viikon ja voi kuika paljon olen häntä kaivannut. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun olen ollut ahdistuksissani soittamassa hänelle jonkun epätoivoisen asian kanssa. Jo ennen meidän lomaamme (ja hänen lomaansa) pommitin häntä tuhannella ja yhdellä kysymyksellä. Tämän viikon hätätilanteita varten hän jätti onneksi minulle hänen myyjäkollegansa Santun yhteystiedot ja kyllähän minun piti piristää hänenkin viikkoaan konkareille varmasti huvittavilta vaikuttavilla kysymyksilläni. Viimeisimmässä meilissäni Santulle sanoin hänelle, että HEVI:n pitäisi ehdottomasti tehdä joku "EPS-talon rakennuksen FAQ for dummies" -opas jotta säästyisivät kaikenlaiselta häiriköinniltä. Santtu sitten sanoi, että ei tartte, kun mä varmaan kirjoitan ne tänne blogiin. Eli tässä nyt on teidänkin huvitukseksi muutama epätoivon hetkellä esitetty kysymys, ehkä teidän ei tarvitse olla näin pölhöjä, jos joskus samanmoiseen rojektiin ryhdytte.

Kauanko anturan ja sokkelin rakentamisessa oikein kestää? Milloin tilaan valun? Milloin ontelolaatat voi asentaa?

Meidän kohdallamme arvoitiin Laurin toimesta, että oltaisi perjantaina valukunnossa, kun aloitus on keskiviikkona. Santtu sanoi, että ei meillä kauaa nokka tuhise, että varmaan keskiviikkona on homma jo niin hyvällä mallilla, että torstaina voisi valaa. Toivotaan, että Santtu on oikeassa ;) Tosin valu on anyhow vasta perjantaina, jos jää aikaa niin askarrellaan autokatos-varaston Formex-anturamuotit valmiiksi paikoilleen ja valetaan ne samalla kerralla. Hommaa riittäisi varmasti myös pilarianturamuottien askartelussa.

Ontelot voi asentaa muutaman päivän kuivumisen jälkeen. Meillä ontelolaattatoimitus on tilattu heti viikon päähän maanantaille. IIK!

Jatkokommenttina vielä tähän, että ontelovalu tehdään kuulemma sitten, kun ontelolaatat on ensin raudoitettu (

Ovatko valusuojat tarpeellisia FinnEPS-harkkoja kasatessa? (Asennusoppaassa niitä markkinoidaan melko tarpeellisina)

Kuulemma ilmankin selviää, tärkeää on valun jälkeen huuhdella vedellä betoniroiskeet harkkojen päältä pois, tai jos valaja on taitava, niin roiskeita ei kuulemma edes synny. Tämä oli hyvä tieto, sillä meille ei ole moisia tilattu ja meinasi paniikki iskeä kun näin hyvällä ajalla aloin opiskelemaan tuota asennusopasta… Valusuojat ovat kuulemma tarpeellisemmat talvirakentamisessa.

Mitä tarvikkeita tarvitsee varata harkkojen kasauksen aloitusta varten?

Linjalankaa
Laser
Vesivaaka
Liimapistooleja (kiviliimat tulivat toimituksen mukana)
Käsisaha
Puukko
Surrikoukku
Surrilankaa
Pitkä mittanauha

Itse olen lisännyt tähän listaan omatoimisesti jo mm.

Lautaa (kakkosnelosta) esim erinäisten pilarianturamuottien tekoon ja mahdolliseen tukemiseen
Rakennustelineet (näitä tarvitaan sitten kun seinä alkaa oikeasti nousemaan)
Moottorisaha (tiedä sitten tarvitseeko, mutta ei siitä haittaa ole)
Akkuväännin (joku vinkkasi raksakimpassa, että kun tähän liittää 90 asteisen kuusiokoloavaimen, niin se korvaa surrikoukun)
Lapio (mahdollista pohjan korkoerojen tasoittelua varten sekä ontelolaattojen saumavalun tasoitusta varten. Eiköhän sitä rakennuksella muutenkin tarvita ;D )
Sorkkarauta (näin sen hyödylliseksi välineeksi eräässä ontelolaatan asennusvideossa)
Työhanskoja

Kunka paljon sitä surrilankaa oikein tarvitaan?

No kuulemma noin 5kg kela riittää, mutta kun kerran on aika halpaa kamaa (noin. 15€/5kg) niin parempi ostaa kaksi. Tätä kyselin, sillä pihinä naisena ajattelin ostaa joltain mahdollisesti ylijäänyttä lankaa. Mutta kun kerran on noin edukasta, niin ei varmaan maksa vaivaa alkaa sitä erityisesti jostain hakemaan, ellei naapurista löydy.

Miten harkkojen läpivienteihin pitäisi varautua?

Luin asennusoppaasta, että harkkojen läpiviennit pitäisi tehdä jo ennen valua. No d'oh, tottakai, mutta enhän mä ollut osannut tollastakaan ajatella. Paniikki iski, ja aloin pohtia että miten ne sellaiset hoidetaan. No Santtu sitten vahvisti epäilykseni, että jonkinnäköistä putkenpätkää siitä pitäisi läpi porata ja uretaanilla eristää. Koko riippuu läpivietävän hommelin paksuudesta. Äh, mikä ahdistus.

Lisäksi olen saanut Laurin (ja Santun) laskemaan meidän betonimenekkejä, eli taitavasti ulkoistin tämänkin matemaattisen toimenpiteen ;) Kuulemma ei kuulu normaaliin palveluun, joten jotain olen osannut oikein tehdä mielistelyssä :D

Mutta tällaista tällä kertaa. Nyt siellä on ruudun takana varmaan monta konkaria kädet silmien edessä, että mitäköhän tuostakin rakennusprojektista tulee kun aloittelijat rupevat räiskimään. No voin kertoa, että välillä itselläkin meinaa epätoivo iskeä. Sinänsä pakko antaa sellainen palaute HEVI kivitaloille, että voisivat hieman plagioida Passiivikivitalojen rakentamiskoulutus-konseptia. Toki siis tämä HEVI:n mahtava palvelu ihan paikanpäälle opastamaan tulemisessa on loistavaa, mutta tuolla etukäteiskoulutuksella saisi säästettyä muutaman unettoman yön pieneltä rakentajalta. Toki meitä meidänlaisia, jotka lähtevät lähes kokonaan ilman ammattilaisia talon runkoa kasaamaan, taitaa olla vain kourallinen.

Taidan täydennellä tätä tyhmien kysymysten listaa myöhemmin kun niitä taas (varmasti) eteen tulee :) Ja hei, nyt saa aloittelijaa opastaa oikein luvan kanssa, eli vinkkejä vaan kehiin, myös niitä tyhmiltä ja itsestäänselviltä kuulostavia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kuulla sinusta