torstai 30. huhtikuuta 2015

isot asiat mielessä

Koska se isoin päätös, eli talotoimittaja, on tehty, on aika siirtyä seuraaviin "isoihin" päätöksiin. Pää on täynnä ennen rakennusluvan jättämistä selvitettäviä asioita. Vai miltä kuulostaa lämmitysmuodon valinta, ikkunat, talon väri…

Eilen kuvittelin, että kiireellisin selvitettävä asia olisi ikkunat. Tai siis oikeastaan olohuone/ruokailutilan ison ikkunaseinän oven mahdollinen vaihtaminen liukuoveksi. Siitä myöhemmin lisää, mutta tänään havahduin talotoimittajamme meilistä siihen faktaan, että jotta voimme hakea rakennuslupaa, pitää meillä olla energiatodistus. Ja jotta voi tehdä energiatodistuksen, pitää tietää millä talon suunnittelee lämmittävänsä. Pikku juttu…

Kun päädyimme rakennusmateriaalina passiiviharkkoihin, poistui maalämpö lopullisesti vaihtoehdoista. Se on vain turhan tyyris investointi näin vähän lämmitysenergiaa käyttävään taloon. Jo ennen materiaalivalintaa olimme pyöritelleet mielessämme erilaisia hybridilämmitysmuotoja (niitä olen pohtinut mm. tässä energiaa-kirjoituksessani). Eniten intoa herättää yhdistelmä, jossa olisi vesitakka, poistoilmalämpöpumppu, aurinkokeräimet (joko suoraan lämpimään käyttöveteen tai aurinkosähkön keräämiseen) ja varalla/lisänä ihan perinteinen sähkövastus. Mutta olisi ihana päästä jonkun ammattilaisen kanssa pyörittelemään näitä ideoita ja saamaan kommentteja puolesta ja vastaan. Näiden kaikkien yhteenlasketuista kustannuksista minulla ei myöskään ole minkäänlaista hajua. Olo on siis taas kuin Liisalla ihmemaassa…

No, jään pohtimaan tätä asiaa vappuvalmistelujen lomaan. Itseasiassa tämäkin bloginkirjoitusaika olisi pitänyt käyttää siivoamiseen ja ruoan laittamiseen. Vieraat kun saapuvat jo alle kolmen tunnin päästä.

Ihanaa vappua itsekullekin! Toivottavasti muut osaavat ottaa rennommin kuin minä ja laittaa aivot narikkaan ;)

Kuva lainattu täältä

tiistai 28. huhtikuuta 2015

hevii settii


Talotoimittajaksemme valikoitui lopulta HEVI kivitalot ja sitä kautta talo rakennetaan FinnEPS -harkoista.

HEVI kivitalot tuli jotenkin takavasemmalta, sillä ennen maaliskuuta en ollut ikinä edes kuullut kyseisestä firmasta. Satuin isäni luona vieraillessani selailemaan hänen rakennusmessuiltaan keräämäänsä esitepinoa ja sieltä löysin HEVI:n esitteen sekä mainoslehdykän, jossa mainostettiin mm. heidän Vantaan asuntomessualueelle tulevaa Panthera Tigris -taloa. Samassa lehdykässä kerrottiin, että keskikokoisen omakotitalon seinäharkot maksaisivat noin 15 000€ ja siinäpäs oli täky budjettirakentajalle ;) Marssin kotiin ja ilmoitin miehelle, että kyllä me nyt sitten koitenkin nostetaan se passiiviharkkotalohaave pöydälle ja katsotaan se kortti ennen kuin lähdetään puutaloja kilpailuttamaan.

Tarjouspyynnöt lähtivät kuvien valmistuttua siis HEVI kivitaloille, jo pitkään mielessä olleelle Passiivikivitalot.fi:lle ja lisäksi Lyoness ostoyhteisön kautta löytämällemme Passiiviharkko.fi:lle. Lisäksi pyörittelimme sivussa ajatusta Siporexharkkotalosta (saatuani niistä vahvan laatu ja hintasuosituksen yhdeltä kanssarakentajalta sekä vastaavalta mestariltamme) ja niistä tarjouspyynnöt lähtivät Rock kivitaloille sekä Aerocin Viron tehtaalle.

No, Siporextalovaihtoehto putosi pois siinä vaiheessa, kun tajusin harkkojen olevan suunnilleen samoissa hinnoissa, mutta että talon urakointi tulisi aikalailla kalliimmaksi. Lisäksi hintaan olisi pitänyt laskea enemmän nosturikustannuksia. Seuraavaksi porukasta putosi pois Passiiviharkko.fi, sillä heiltä myyntityö oli vähiten aktiivista (=en saanut mitään kosketusta heidän harkkomateriaaliinsa), tarjouksien saamisessa kesti eniten aikaa ja niiden sisältö oli vähiten tarjouspyynnön mukainen.

HEVI kivitaloista minulle jäi heti hyvä fiilis, kun firman TJ Lauri Pöyhönen soitteli minulle noin viikko tarjouspyynnön lähettämisen jälkeen ja pahoitteli hurjasti, ettei ollut ehtinyt tarjousta meille vielä laittaa. Tarjous saapuikin heti puhelua seuraavana päivänä ja kaiken lisäksi se oli silti ihan ensimmäinen joka meille saapui. Passiivikivitalot.fi oli meillä kuitenkin alussa se "ykkösvaihtoehto", pääosin johtuen siitä, että olimme saaneet heihin kosketusta useilla messuilla, taloesittelyssä sekä muutamassa passiivikivitalon rakentamista käsittelevästä blogista. Passiivikivitalojen Kimmo Raittila sai myös ensimmäisenä myytyä meille ajatuksen talon rungon urakoimisesta itse (apuvoimien kera toki) ja siten aikamoisista säästöistä. Tämä fakta oli sitten lopulta se, miksi esim Siporextalo ei enää sopinut budjettiimme.

Tarjoukset siis saatiin molemmilta toimittajilta ja ne olivat sisällöltään aika erilaiset.

HEVI:n tarjous oli hyvin selkeä siltä osin, että mitä tarjoukseen sisältyy ja mitä ei. Pääosin tuli fiilis, että tarjoukseen ei ole mitään "koiraa haudattuna" ts tällainen pieni ensikertarakentaja ei mene halpaan siinä mitä tarjouksen päälle pitää laskea. Tarjous tuli myös sähköpostilla, joka on nykyään aika harvinaista. Suurin osa talotoimittajista haluaa käydä tarjouksensa läpi kasvotusten. Tämä asia oli hyvä, mutta tavallaan myös huono. Kun emme alussa käyneet tarjousta kasvotusten läpi, niin en osannut huomioida monia plussia ja vertasin tuotetta suoraan kilpailijaan. Se tavallaan kasvatti HEVI:n altavastaaja roolia.

Passiivikivitalojen tarjous taasen saatiin ainoastaan paperiversiona ja kävimme sitä Kimmon kanssa läpi Kevätmessuilla kahvilla istuen. Hyvin selkeä tarjous myöskin, tosin en osannut siitä ensikädeltä poimia asioita jotka siitä puuttuivat ja en osannut arvottaa siihen extrana kuuluvia asioita (mm. ilmanvaihtokone, sähkösuunnitelma jne).

Tarjoukset siis syötin exceliin, jotta saisin jotain käsitystä toimituseroista. Siinä sitten pyydettiin puolin ja toisin vielä tarkennusta tarjouksiin jo ihan siihen pisteeseen saakka, että halusin molemmilta pelkästään puhtaat harkkotarjoukset, jotta pääsisin kiinni miten arvottaa ne.

Passiivikivitalot olivat jo melkein vakuuttaneet meidät laadullaan ja brändillään, mutta sitten päätin vielä tsekata HEVI:n läpikotaisin ja pyysin Laurin esittelemään minulle heidän tarjoamaansa. Minulla kun on sellainen "ärsyttävä" tapa kääntää jokainen kivi ja olla luottamatta myyntilauseisiin ilman omaa selvitystyötä. Lauri osasikin kertoa juuri oikeat asiat ja aloin ymmärtämään, että vaikka tuotteissa onkin pieniä eroja (mm harkkojen kiinnitystapa) niin käytännössä puhutaan aikalailla samalla periaatteella toimivasta konseptista ja että se pistää firmat aika pitkälti samalle viivalle.

HEVI:n käynnin jälkeen aloimme sitten katsomaan kustannuspolitiikkaa ja kun ero oli aika voimakkaasti HEVI:n puoleen kääntyvä, luulimme asian olevan sillä selvä. No, siitähän puhkesi aikamoinen hintavääntö ja tarjoukset otettiin aika tarkkaan syyniin. Pilkkuja siirreltiin, tuotteita lisättiin ja vähennettiin ja sitten kun vielä muutimme perustamistavan maanvaraisesta laatasta tuulettuvaksi alapohjaksi, niin kyllä myyjät saivat hommia eteemme tehdä. Kiitos molemmille kärsivällisyydestä! Erityisen paljon kiusasin HEVI kivitalojen Lauria ja sain häneltä paljon näkemystä ja vinkkejä.

Lopulta pitkän vääntämisen jälkeen saimme eilen tehtyä päätöksen ja päädyimme HEVI kivitaloihin. Ja mihin se päätös sitten perustui?

Ensinnäkin palveluasenteeseen. Vaikkemme Passiivikivitaloilta missään nimessä huonoa palvelua saaneet, niin ehkä pienempi vene vaan kääntyy nopeammin ja siten reaktionopeus oli ihan eri sfääreissä HEVI:llä.

Toiseksi puhtaaseen kotimaisuuteen ja jossain määrin pienempien firmojen "tukemiseen". HEVI kivitalot käyttää yhteistyökumppaneinaan pienempiä firmoja (esim ikkuna- ja ovitoimittajat) ja Lauri sai minut vakuuttumaan heidän laadustaan. Lisäksi Finn EPS-harkkojen materiaali ja itse harkot tehdään alusta loppuun Suomessa.

Kolmanneksi perustuksiin. Passiivikivitaloilla perustukset valetaan käyttäen passiivitriploja (harkkoja) valumuotteina ja harkot ladotaan sitten siihen valuperustuksen päälle. HEVI:llä taasen on erilliset antura- ja sokkeliharkot joka tarkoittaa sitä, että valu voidaan tehdä yhdellä kertaa ja erillisiä "irroitettavia" muotteja ei tarvita. Tämä kuulostaa houkuttelevalta omatoimirakentajalle sekä helppouden että nopeuden takia.

Neljänneksi harkkoihin. Vaikka Passiivikivitalojen harkoissa houkutteli niiden ponttirakenne, ts liimaa harkkojen välissä ei tarvita kuin aukkojen ylityksissä sekä kulmissa, niin vakuutuimme että FinnEPS-harkkojen kasaus on silti nopeampaa/selkeämpää. Hetken aikaa pohdin onko FinnEPS-harkoissa olevat "nystyrät" huono asia, mutta lopulta ymmärsin nekin plussaksi. Kun harkkojen nystyröiden pitää osua kohdilleen, tulee seinän suoruus "kuin itsestään". Olettaisin, että muuten voisi mennä hetkenkin vinoon tai vatupassin kanssa pitäisi sählätä entistäkin enemmän.

Viidenneksi hintaan. Vaikka ero firmojen pakettien hintojen välillä ei ollut suuri, niin kuitenkin tuhansia. HEVI:n puolesta puhui myös se, että sain tunteen että pääsemme nauttimaan heidän yhteistyökumppaniensakin eduista vaikka nimet olisivatkin jo paperissa.

Kuudenneksi sitoutuminen ja myynti. HEVI kivitalojen Lauri vaan osasi myydä minulle tavalla joka ei tuntunut myynniltä vaan ennemminkin konsultoinnilta. Hän pitäytyi kertomaan omasta tuotteestaan ja vakuutti firman kiinnostuksesta juuri meidän projektiamme kohtaan. Hän oli aina tavoitettavissa ja ei valittanut vaikka välillä pidättelin häntä puhelimessa tuntikaupalla. Passiivikivitalojen pystytyskoulutus oli heidän valttinsa alussa, mutta kun Lauri lupautui henkilökohtaisesti tulemaan auttamaan pystytysurakan vaativimmissa vaiheissa, oli se myös osoitus sitoutumisesta ja tuo sitä "kyllä me tässä onnistutaan" fiilistä.

Mutta siinäpä se. Vaikkei kumpikaan myyjistä minulle tätä sanonut, niin luulisin, etten ollut ostajana helpoimmasta päästä ;) Valitettavaa oli, että kun molempiin myyjiin pääsi syntymään jonkinnäköinen "suhde" tämän prosessin aikana, niin toiselle oli vaan tuotettava pettymys. Onneksi itselle ei jäänyt päällimmäiseksi tunteeksi pettymys vaan suuri riemu tulevasta. Uskon, että teimme meille juuri sen oikean päätöksen ja en malta odottaa, että pääsisimme vauhtiin projektin toteutuksessa ts oikeassa raksaamisessa.

perjantai 24. huhtikuuta 2015

meille rakennetaan talo...

Passiiviharkoista! Eli pitkäaikainen haaveemme kivitalosta ja rapatusta pinnasta toteutuu sittenkin :) Kaksi toimittajaa vielä kilpailee keskenään, joten toimittajaa en voi vielä paljastaa, mutta en malttanut olla kirjoittamasta jo passiiviharkon ominaisuuksista ja miten tähän ratkaisuun päädyttiin. Asiaahan olen pohtinut viimeksi tässä kolme pientä porsasta... - kirjoituksessani sekä tässä passiivikivitalo(ko) -kirjoituksessani, mutta ajatukset ovat tiedon myötä kehittyneet eteenpäin.

Eli passiiviharkothan ovat tuttavallisesti sanottuna styroksia tai EPS:ää. Hui, sanoo varmaan moni. Ja niin sanoin minäkin, kun jokin vuosi sitten katsoin naapuriin noussutta taloa joka näytti huvittavalta leikkitalolta ennen rappausta. Mutta mitä enemmän tutustuin rakennusmateriaaliin, niin sitä fiksummalta se vaikuttaa. Styroksiahan käytetään lähes kaikissa rakennuksissa vähintään lattian eristeenä lattiavalun alla, eli mikään ihmellinen rakennusmateriaali se ei ole. Suomessa passiiviharkkorakentaminen on uudehko rakennustapa, 2000-luvulla tänne rantautunut. Keski-Euroopassa tämä rakentamistapa on jo vakiintunut ja Suomessakin valtaa alaa huimaa vauhtia. Ja ei ihme, varsinkin kun energiamääräykset tiukentuvat jatkuvasti ja EU kaavailee, että vuonna 2019 kaikkien uudisrakennusten pitäisi olla vähintään passiiviluokkaa.

Passiiviharkkorakentaminen tapahtuu niin, että kevyet passiiviharkot raudoitetaan ja täytetään betonilla. Käytännössä siis näissä harkoissa eriste on ulkopuolella ja ei sisäpuolella niinkuin esim Lammi-kivissä. Passiiviharkko on kevyttä (paino jossain 3kg paikkeilla) ja siten helppoa ja nopeaa työstää. Tämä nopeuttaa (ja halventaa) rungon kasausta. Passiiviharkko pinnoitetaan ulkopuolelta rappaamalla tai millä tahansa muulla pinnoitteella, rappaukseen se antaa erinomaisen pohjan. Passiiviharkko on erittäin energiatehokasta ja passiivirakentamisella voidaan saavuttaa seinille jopa 0,08 U-arvo. Tämä tarkoittaa, että kun muussakin rakentamisessa suositaan energiatehokasta rakentamistapaa ja materiaaleja, saadaan passiivitalosta erittäin vähän lämmitysenergiaa käyttävä rakennus.

Oma huoleni oli pitkään se, että haluanko asua "pullossa", kuten mielsin erittäin tiiviit asuinrakennukset. Miten kosteusturvallisuus? Passiiviharkkorakentamisessa näitä asioita ei tarvitse huolehtia. Toki tiiviissä talossa ollaan pitkälti hyvän ilmanvaihtolaitteen varassa, mutta niin ollaan pitkälti kaikissa muissakin uudisrakennuksissa. Itseasiassa passiiviharkko päästää kosteuden lävitseen ja kastepistettä ei pääse rakenteen sisälle muodostumaan. Talo on siis tavallaan "hengittävä" (vaikka moista sanaa ei kuulemma enää saisi käyttää).

Mikä lopulta sai sitten meidät päätymään rakentamaan passiiviharkoista? No ensimmäinen asia oli se haave kivitalosta. Olemme aina haaveilleet rapatusta, jykevästä talosta. Mutta budjettimme ei vaan venynyt perinteiseen kivitalorakentamiseen ja siksi olimme jo melkein luovuttaneet ja siirtyneet tutkimaan puutalorakentamista. Syystä tai toisesta minua kuitenkin karsastutti ajatus höyrynsulkumuovista seinän sisällä ja osittain siitä syystä jatkoimme vaihtoehtojen hakemista. Kun kiusallamme pyysimme sitten kuvien valmistuttua tarjouksia ensimmäisenä muutamalta passiiviharkkotoimittajalta, saimme todeta, että tähän rakentamistapaan meidän budjettimme riittää. Tosin se tarkoittaa, että oman työn osuutemme lisääntyi hurjasti ;) Toisekseen passiiviharkoissa kiinnostaa energian säästäminen ja vaihtoehtoiset lämmitysmuodot. Kun lämmitysenergiaa kuluu vain vähän, voi talon lämmittää vaikka aurinkoenergialla ja puilla. Matkan varrella on löytynyt muitakin, ei niin isoja asioita jotka ovat positiivisia. Minua ilahduttaa jo valmiiksi, että passiiviharkkorakenne ei elä niin paljon kuin puu- tai perinteinen kivitalorakenne. Tämä tarkoittaa, että me välttynemme seinien halkeamien kittaamisesta ja maalaamisesta noin vuosi-kaksi muuton jälkeen.

Mutta nyt siis kilpailussa on mukana vielä kaksi toimittajaa. Viimeinen tarjouksentarkennus on lupailtu vielä tällä viikolla, eli eiköhän päätös ole valmis viimeistään maanantaina :) Huimaa!

torstai 23. huhtikuuta 2015

pihasuunnittelu

Piha onkin aihe jota en ole täällä vielä kummemmin käsitellyt. Ihan lyhyesti asiaa raapaisin tässä palju-kirjoituksessa, mutta josko nyt pureuduttaisi asiaan tarkemmin :)

Ja asiahan on erittäin ajankohtainen, sillä olemme juuri hyväksyneet tarjouksen pihasuunnittelusta Viher-Lindalta. Viher-Lindan bongasin Kaksi Savua -blogista ja saatuani Marikalta vahvan suosituksen, laitoin Lindalle tarjouspyyntöä. Toinen tarjouspyyntö lähti useilla raksamessuilla mieleen jääneelle Piha Visiolle, mutta heidän huimasti kalliimpi tarjouksensa pudotti heidät pois kisasta heti alkuunsa. Sitten kun saimme tulevan naapurimme, Koti rinteessä -blogin Sadun, kanssa neuvoteltua hieman synergiaetua, niin valinta ei ollut vaikea.

Nyt yritetään sopia ensimmäisiä treffejä ja sitä varten ajattelin tehdä hieman yhteenvetoa toiveista.

Tonttimmehan on kallioinen, sisältää paljon siirtolohkareita ja jonninverran pienehköjä mäntyjä. Maaperän kasvillisuus on kunttaa.


Tähän ilmeeseen ihastuimme ja sen haluaisimme myös säilyttää niin pitkälle kuin mahdollista.

Tässä vielä kuva pohjapiirrustuksestamme, jonka avulla selviää mm terassin paikka ja lisäksi arkkitehdin luonnos talon ja autokatoksen sijoittelusta tontille.


Pahoittelen kuvien heikkoa laatua, meillä ei ole tällä hetkellä skanneria käytössä...
Autokatoksen paikka tulee siirtymään lähemmäksi tietä, mutta muuten pitävät jossain määrin paikkaansa.

Mitä siis toivomme pihaltamme?
  • Iso (kesto?)puuterassi. Tämä tarkoittaa terassia joka ulottuu vähintään koko olohuoneen levyydeltä aina saunasiiven reunaan saakka (11,5m x 6,7m) tai mahdollisesti myös reunan yli, jolloin saisimme enemmän ilta-auringon viimeisiä säteitä. Olo- ja ruokahuoneen edessä oleva terassi katetaan joko lasilla tai tavallisella kattopellillä. Lisäksi siihen tehdään varaus tuleville terassilasituksille. Niihin tuskin on vaan varaa lähivuosina… Tuosta terassin materiaalista vielä, että komposiittilauta ei minua innosta ja vaikka ihastuinkin tähän Accoya-puuhun kevätmessuilla, niin 70€ neliöhinta ei innostanut miestä...
  • Terassiin upotettava Drop-allas.
  • Paikka pyykinkuivatustelineelle ja mattojen tamppaukseen. Niin ja luoduille lumille.
  • Itse pidän rimoituksista ja pergoloista, mutta mies ei ole niiden fani. Eli katsotaan kumpi saa tahtonsa läpi ;)

  • Grillauspaikka tai kesäkeittiö. Vai riittäisikö vaan nimetty paikka grillille terassille?
  • Siirtolohkareita ja muutama kaunis mänty (kauniisti valaistuna tietysti).
  • Kunttaa, näillä näkymin ei nurmikkoa (kalliotontilla kun se ei muutenkaan oikein hyvin pärjää).
  • Kasvihuone ja istutuslaatikoita hyötypuutarhaa varten.
  • Marjapensaita. Pidämme punaisista karviaisista, pensasmustikoista, punaisista viinimarjoista ja vadelmista.
  • Kivetetyt ajo- ja kulkutiet. Polkuja pihalle? Kiveystä tulee aikalailla, sillä rakennustapaohje määrää että autoja ei saa peruuttaa ajotielle vaan auton kääntämiselle pitää löytyä tilaa tontilta.
  • Trampoliini ja ehkä keinu lapsille.
  • Leikkimökki.
  • Kasvillisuus saisi olla esimerkiksi heiniä, kuunliljoja, hortensioita ja ikivihreitä puita. Lisäksi rönsyileviä maanpeitekasveja vaikka kivistä tehtyyn kasaan? Ehkä joku istutusalue johon saisi laitettua kevään ensimmäisiä kukkia piristyttämään pitkän talven jälkeen.

Tässä nyt "lyhykäisyydessään". Kylläpäs niitä toiveita tuntuikin olevan! Kaikki toiveet käydään Lindan kanssa läpi ja muokataan sen mukaan mitä esim tontti suosii. En tiedä kuinka syvät multatilat esimerkiksi nuo marjapensaat vaativat, eli voi olla, ettei aleta louhimaan niiden takia ;)

Kaikki kuvakollaasit olen tehnyt kuvista, jotka löytyvät Pinterest-tililtäni. Sieltä löytyy myös tarkemmat lähdetiedot.

maanantai 20. huhtikuuta 2015

ensimmäinen raksaostos

Pienestä sitä saa ihminen iloa irti. Nimittäin olen ostanut ensimmäisen raksaan selvästi liittyvän hyödykkeen. Tästä ilosta saan kiittää Taloon.com-verkkokauppaa, sillä ostokseni tein 100 euron lahjakortilla, jonka sain kun osallistuin heidän Energianiksit - blogikirjoituskilpailuun tällä Energiaa -kirjoituksellani. Tämä lahopää unohti, että lahjakortilla oli viimeinen käyttöpäivä ja heräsi asiaan vasta siinä vaiheessa kun se päivä oli mennyt… Onneksi verkkokaupalta liikeni armoa ja sain hankittua nämä huimat Blåkläderin turvakengät!


No, ei nämä ihan arkikäyttöön mene, mutta oli näissä kaikkia raksaan liittyviä herkkuja naulaanastumissuojasta teräskärkeen. Miehelle niitä esittelin ja pohdin, että olisiko pitänyt ostaa jotkut vähän naisellisemmat ja sain vastaukseksi silmänpyörityksiä… No niin, asiansa nämä ainakin ajavat. Ja sanonpa vielä tämän, että jos haluaa teräksiset pakarat kesäksi, niin alkaa vaan juoksemaan rappuja nämä jalassa. Eivät nimittäin ole höyhenenkeveät nämä!

Ja kun kerran alettiin puhumaan tuosta kirjoituskilpailusta, niin tänne napsahti kisan toinen sija ja siten vielä 200€ rahaa lisää tuhlattavaksi Taloon.com -verkkokauppaan. Kiitos vaan tuhannesti kaikille äänestäneille! Voitto ei mennyt missään nimessä huonommalle, sillä sen sai toinen raksabloggari Mrs. S Puuta ja kiveä -blogista mielestäni erinomaisella kirjoituksellaan Säästämällä säästimmekin energiaa. Onnea myös sinne!

Mutta vielä en ole keksinyt, että mihin voittorahat tuhlaisin. Onko ehdotuksia? Parasta olisi, jos se liittyisi raksailuaikaan, sillä mitään valaisimia, hanoja jne en haluaisi nurkkiin pyörimään tässä vaiheessa.

Kovasti kutkuttaisi kirjoitella myös isoista päätöksistä talon suhteen jotka saimme tehtyä viime viikolla. Paljastettakoon sen verran, että talon materiaali on vihdoin päätetty ja perustamistapakin muuttui. Käydään vielä viimeisiä neuvotteluita kahden jäljellä olevan toimittajan kanssa ja palaan kertomaan teille uutisia heti kun siinä pisteessä ollaan :) Kiitos tsempityksistä hengissä ollaan -kirjoitukseen, olitte aivan oikeassa siinä, että helpotus on suuri kun edes yksi iso asia on päätetty.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

markkinoilla kiva koti

Blogini lukijakunnasta ei todennäköisesti löydy potentiaalista ostajaehdokasta nykyiselle kodillemme, mutta käytänpä tilaisuuden hyväkseni ja vilautan nykyasuntoamme kun kerran myyntikuvat tuli räpsäistyä :) Edelleen pidän osittain nykyisen kodin materiaalivalinnoista, mutta selkeästi suunnittelen uudesta talosta taas hieman modernimpaa. Hassua, kun tähän asuntoon muutimme, oli ote myös modernimpi. Sitten lasten myötä astui kuvaan jonkin tason maalaisromanttisuus ja nyt taas ollaan valumassa kohti modernia :D Ketä tietää millainen uudesta kodista sitten tulee muodostumaan.

Mutta tässä sitä olisi, vilautusta meidän kodista :) Jos jäi kaivelemaan, tai tietäisit jonkun joka saattaisi asunnon ostamisesta kiinnostua, niin täältä löytyy ihan virallinen myynti-ilmoitus.












Hassua, että vaikka kuinka toivoo nopeita kauppoja, niin samaan aikaan olo on jo valmiiksi aika haikea. Tätä asuntoa on kuitenkin rakkaudella remontoitu, tänne on molemmat lapset syntyneet ja yhteisiä vuosia täällä on kertynyt jo kahdeksan. Paljon muistoja. Mutta uudet muistot odottavat, sekä meitä uudessa talossa, että niitä onnellisia jotka tämän helmen tulevat ostamaan :)

tiistai 14. huhtikuuta 2015

hengissä ollaan

Jos joku ihmettelee blogihiljaisuutta, niin se nyt vaan johtuu siitä, että tuntuu ettei ole mitään kirjoitettavaa. Tai no, kai tässä kokoajan jotain tapahtuu, mutta rouva päättämätön ei vieläkään ole saanut lyötyä lukkoon yhtään mitään.

Sen lisäksi, että edelleen pyöritellään päässämme talon materiaalia, niin tässä on pieni pala jutuista jotka aiheuttavat unettomia öitä.

Kuvat ovat Pinterestistä. Alkuperäiset osoitteet löytyvät täältä.
Eli ajatukset juoksevat märkätiloista vaatesäilytykseen, keittiöstä kodinhoitohuoneeseen, ulko-ovista sekä ikkunoista pihalle ja siitä vielä valaistukseen. Kiintokalusteet aiheuttavat edelleen tuskaa, tosin keittiön suhteen ollaan taidettu päätyä jo johonkin lopputulokseen. Yksi melko varma toimittajakin on tiedossa, mutta verkot silti vielä vesillä. Isoin huoli sisustuksellisesti on kodinhoitohuone-vaatehuone yhdistelmästä. Kalusteiden sijoittelu on haasteellista.

Pohdin jo vakavasti sisustussuunnittelijan palkkaamista, erästä Virolaista, blogimaailmassa useasti suositeltua sellaista, mutta taitaa olla niin, että tiukka budjettimme ei veny moisiin rahasummiin. Tai ainakaan tässä vaiheessa en uskalla viljellä rahaa minnekään muualle kuin sinne missä sitä satavarmasti tarvitaan. Apua olisin kaivannut juuri kiintokalusteisiin, materiaalivalitoihin ja valaistukseen. No, en ole vielä haudannut tuotakaan vaihtoehtoa. Päättämätön kun olen.

Kuluneilla viikolla ollaan palaveerattu mahdollisten talotoimittajien kanssa, pyydetty urakointitarjouksia, laskettu sisätöiden vaatimia työtunteja timpurille, vertailtu talotarjouksia, pyydetty tarjouksia pihasuunnittelusta, piirrelty keittiötä ja pyydetty lisää tarjouksia siitä, käyty asuntomessualueella taas tutustumassa kohteisiin, kerätty lisää inspiraatiokuvia pinterest-tilille, laitettu asunto myyntiin ja pidetty ensimmäinen näyttö. Olikohan siinä kaikki? Niin ja tietysti puhuttu, puhuttu ja puhuttu rakennusprojektista, sisustuksesta ja kaikesta aiheeseen liittyvästä keskenämme ja jokaisen kynnellekykenevän kanssa.

Mutta siis ehdottomasti kiireisin asia olisi saada nykyinen asuntomme kaupan ja tietysti se talon materiaali päätettyä, jotta saataisi lupakuvat piirrettyä ja luvat hakuun. "Pikkujuttuja" sisustuksen rinnalla ;)

Yritän siis palata pian päätösten kanssa :)